Årets Briljanta Idé

Vinnaren av Årets Briljanta Idé ska ha slagit branschen med häpnad. "Tänk att dom kom på en sådan lysande lösning!" Vinnaren finns bland alla de "kreatörer" som sliter med att skapa smarta och lönsamma lösningar för branschen, oavsett om det handlar om it-teknik eller serviceanda. De har gjort det oväntade till det självklara.

Vinnare: MAX Hamburgare

MAX Hamburgare

I takt med tiden belönar Fast Food Awards 2019 ett initiativ där det omöjliga plötsligt blir möjligt. När resten av världen brottas med matens negativa miljöpåverkan så ser vi hur det kan vändas till något positivt. Fast Food Awards 2019 belönar Max burgares miljöarbete.

Finalister

MAX Hamburgare

Sopköket

Råvaror som annars skulle slängas tas om hand om på ett lättförståeligt, ansvarsfullt och nytt sätt. Men inte bara det, det inbegriper också ett totalgrepp på svinn och strävan efter ett mer hållbart samhälle.

MAX Hamburgare

MAX Hamburgare

Med ett brett och mångårigt engagemang för hållbarhet har Max Burgers i år tagit ett revolutionerande steg, att inte nöja sig med att vara neutrala mot klimatet. Företaget lanserade klimatpositiva burgare, en strategi som sätter en välbehövlig standard för hela branschen.

MAX Hamburgare

The Fishery

Kött, fågel och grönsaker finns redan som snabbmat, men fisk? På The Fishery serveras mat från havet vällagat, snabbt och till bra priser. Klassiker som tacos, hamburgare fish & chips omtolkas med fisken i centrum. Allt serveras snyggt och med miljötänk. En glimrande måltid!

Årets Coffee Shop

Vinnaren av Coffee shop är en enskild aktör eller en kedja med en vilja att satsa på högsta kaffekvalitet, ett spännande och välsmakande utbud av matbröd och kaffebröd. Men minst lika viktigt är att gästerna får den bästa servicen av en aktör som vet vet hur man sätter guldkant på fikastunden.

Vinnare: Fosch Artisan

Fosch Artisan

När en fransk konditor och ett gotländskt serveringsproffs slår sina mjölpåsar ihop är succén given på den svenska fikahimlen. Här fikar du franskt i den eleganta lokalen med gott kaffe, personlig service och med makalöst vackra bakverk eller bröd.

Finalister

Fosch Artisan

Fosch Artisan

När en fransk konditor och ett gotländskt serveringsproffs slår sina mjölpåsar ihop är succén given på den svenska fikahimlen. Här fikar du franskt I den eleganta lokalen med gott kaffe, personlig service och med makalöst vackra bakverk eller bröd.

Fosch Artisan

Älskade Traditioner

Ett bedårande 50-talscafé en välgjord cappuccino, nygräddade våfflor på plats eller som takeaway och en häftig freakshake. Älskade traditioner har det lilla extra värt att hylla som får både fika- och våffelsugna att vallfärda till Södermalm.

Fosch Artisan

Vetekatten

Stockholmarnas mest kända och besökta café där dofter av kanel och kardemumma sitter i väggarna. Väcker ”fika-med-mormor-minnen”. Mycket värd en nominering för att de lyckats hålla våra fikatraditioner vid liv trots hård konkurrens.

Årets Ekoboost

Årets Ekoboost premierar den som går från ord till handling. Priset går till den snabbmatsaktör som under de tre första kvartalen under 2018 har ökat sina ekologiska livsmedelsinköp mest. Inköpsstatistik från vinnaren kommer att kontrolleras.

Vinnare: Dogfood

Dogfood

Jon Widegren har med Dogfood skapat ett unikt koncept inom korvkiosk-segmentet. Denna ursvenska korv med bröd har blivit lyxig snabbmat. Ekologisk hantverkskorv av högsta kvalitet serveras i ett småskaligt bageribakat ekologiskt korvbröd. Det är det enkla som är det smarta. Med en medveten perfektion väljs bara det bästa bland råvaror. Dogfood strävar målinriktat mot att öka andelen ekologiskt och arbetet med att bli KRAV-märkt är redan igång.

Finalister

Dogfood

Dog Food

Dogfood är sprunget ur Flippinburger och skapat av Jon Widegren. Konceptet är god snabbmat i lyxförpackning. Korv med bröd av ekologiska råvaror och hantverksmässig produktion är det enkla men självklara receptet. Dogfood är mycket medvetna och gör noggranna val av råvaror. Det finns en målmedveten strävan att öka andelen ekologiskt och arbetet med att bli KRAV-märkt är redan igång.

Dogfood

Green Fries

Simon och Fritjof styrs av ett mål: att tillverka världens godaste fries av ekologisk närodlad potatis. En växande efterfrågan har lett till expansion och idag är de även återförsäljare av sin produkt. Deras pommes finns på flera ställen i Malmö och de har även korsat sundet till Köpenhamn. Årets ökning har skett genom att börja använda ekocertifierad olja, den näst största råvaran i tillverkningen.

Dogfood

Café Arket

Martin Berg gick från Grand Hotell till Arket då han fick chansen att skapa ett café i HMs nya konceptbutik med samma namn. Martin var en av de tidiga förespråkarna för ”Den nya nordiska maten” vilket avspeglar sig i de hållbara ambitionerna för caféet. Alla bakverk, kaffe, te och brödprodukter är ekologiska. Grundidén är också att koppla ihop det småskaliga med det större. Genom att utveckla en meny med enkla dagliga recept, är ARKETs uppgift att servera mat med smaker som alla gillar.

Årets Fast Casual

Vinnaren av Årets Fast Casual ska vara en framgångsrik och lönsam enskild restaurang eller ett restaurangkoncept som genom nytänkande och affärsmannaskap har skapat mervärden för kunderna och deras helhetsupplevelse. Här serveras den kvalitetsmässigt absolut bästa maten på ett tidseffektivt sätt.

Vinnare: Kale & Crave

Kale & Crave

Med fokus på hälsosam mat, roliga och medvetna presentationer tar Kale & Crave sitt koncept till en ny nivå i Stockholm krogdjungel med fokus på medvetenhet. Tack vare väl utvalda rätter tas smaklökarna på en härlig resa i naturens alla färger, smaker och konsistenser. Maten är lika god, som hälsosam, men även väl anpassad för gäster med diverse allergier och IBS. Till ett bra pris kan du sitta ner i stilrena lokaler och njuta, men även ta med din måltid under smidiga och effektiva former som den Casual person du är.

Finalister

Kale & Crave

Kale & Crave

Kale & Crave tar hälsosam mat till en ny nivå i Stockholm. Menyn består av några väl utvalda rätter som tar smaklökarna på en härlig resa genom naturens alla färger. Maten är lika god som hälsosam och är anpassad för gäster med såväl IBS, som olika matallergier.

Kale & Crave

Dog Food

Med svenskt och ekologiskt kött samt med genomgående ekologiskt utbud, visar Dog Food att medvetna val är rätt väg att gå. Genom samarbeten med lokala producenter och välgjorda och innovativa rätter ger de snabbmaten nya smaker.

Kale & Crave

Scandwich

Det var inte så lite vi jublade när Malmömackornas mästare Scandwich aviserade att de skulle expandera till huvudstaden. Ordet mackor känns emellertid som en underdrift i sammanhanget. På Scandwich serveras hela måltider kärleksfullt Lagda på välsmakande öppna brödskivor. Lägg därtill ett noga utvalt dryckesutbud och ditt nya favorithak är komplett.

Årets Hjärta

Vinnaren av Årets Hjärta är en restaurang, koncept, kedja, butik eller enskild person som ärligt och med glödande passion visar hur man kan bedriva en verksamhet med betoning på miljö och/eller hälsa. Det här är engagemang när det är som bäst.

Vinnare: Wrapsody

Wrapsody

När du går hit kan din kropp inte bli annat än glad. Fantastiskt kaffe, kallpressade Juicer och Super Food Shots gör så att får du i dig allt nyttigt din kropp behöver! Är du hungrig väljer du mellan läckra Wraps, Sallader och Bowls som är både vegetariska och veganska. Wrapsody sätter Nya Hovås på matkartan!

Finalister

Wrapsody

Grönt o' Gott

Nyttig mat ska vara god – vi kan bara hålla med och gratulera skåningarna som har möjligt till goda matiga sallader och smoothies i någon av de tre restaurangerna eller via hemkörning. Det känns härligt när restaurangen har som motto att "Vi gläds över att få vara delaktiga i ditt hälsosamma liv - Mår du bra, mår vi bra".

Wrapsody

Taku-Taku

Taku-Takus veganska snabbmat fortsätter att locka nya gäster. Med influenser från hela världen och olika sorters tacos, smårätter och yum buns på menyn är det lätt att förstå. Målet att ge folk möjlighet att äta mer växtbaserat har verkligen lyckats. Det bästa är att det inte bara är gott utan även bra för miljön.

Wrapsody

Wrapsody

Med fantastiskt kaffe, kallpressade juicer och super food shots får du i dig allt nyttigt din kropp behöver! Är du hungrig väljer du mellan läckra wraps, sallader och bowls som är både vegetariska och veganska. Wrapsody sätter verkligen Nya Hovås på matkartan!

Årets Kombo

Vinnaren av Årets Kombo är en restaurang, koncept, kedja, butik eller person som framgångsrikt lyft fram exponeringen och försäljningen av kombinationen mat och dryck.

Vinnare: Doktor Mat

Doktor Mat

Hälsosam snabbmat som gör dig friskare. Supergott och trevligt presenterat. Alla rätter är noga sammansatta utifrån smak, textur och känsla, och de smakar inte bara gott utan gör även kroppen gott. Allt ligger nära den ursprungliga råvaran och inget tillagas över hundra grader. Deras egentillverkade drycker med hälsosamt kallbryggt te som bas passar perfekt till. Dessutom får man alltid en stärkande gurkmejashot när man beställer.

Finalister

Doktor Mat

Doktor Mat

Doktor Mat erbjuder gästerna hälsosam snabbmat som smakar supergott och gör dig friskare! Maten och drycken presenteras väldigt smakfullt och gör gästen intresserad av att testa allt. Till maten får man även en uppfriskande gurkmejashot.

Doktor Mat

The Fishery

The Fishery serverar alltid det godaste från vattnet tillagad av den duktiga kocken Malin Söderström. Besöker du restaurangen kommer du serveras rätter från olika vatten och regioner runt om i världen som ackompanjeras av god dryck.

Doktor Mat

K-Märkt Bokcafé

K-Märkt Bokcafé har packat ihop en gedigen frukostmeny med veganska smoothies och nybakade smörgåsar av hög kvalité. Här kan du i lugn och ro avnjuta din frukost, fika eller lunch med en härlig bok från Akademibokhandeln.

Årets Leverantör

Vinnaren av Årets Leverantör ska vara ett företag som i hög grad har bidragit till att skapa mervärden för fastfood- och conveniencebranschen. Det kan beröra sortiment, service, teknik, miljö eller annat som påtagligt ökar värdet för kunderna och/eller personal och hela företaget.

Vinnare: Yrkeshögskolan i Kristianstad

Yrkeshögskolan i Kristianstad

I en fråga som hamnar i skymundan men är helt avgörande för branschens framtid har vinnaren med stort engagemang, långsiktighet och energi drivit både utveckling och kompetens. Ett föredöme som inspirerar och visar vilka möjligheter som finns när branschens aktörer samarbetar. Vinnaren är Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Finalister

Yrkeshögskolan i Kristianstad

Yrkeshögskolan i Kristianstad

Yrkeshögskolan i Kristianstad arbetar med den kanske viktigaste frågan i branschen just nu: kompetensförsörjning. En uthållig satsning på kvalificerad yrkesutbildning är avgörande för branschens framtid.

Yrkeshögskolan i Kristianstad

Oatly

Oatly har arbetat länge och ihärdigt med att utveckla "non-dairy", som nu är etablerat i branschen tack vare dem. Man har varit trogen sin havre sin havre och affärsidé fullt ut och möt branschens konsumenter med nya alternativ.

Yrkeshögskolan i Kristianstad

Bokamarknad

Bokamarknad hjälper små aktörer att hitta kunderna på ett enkelt sätt - något som annars kan vara tidskrävande och svårt. Att kunna söka och planera sin marknad kan för många öka affärsmöjligheterna i branschen.

Årets Streetfood

Vinnaren av Årets Streetfood vet exakt vad folk vill äta på gatan. Människor älskar Streetfood för variationen, kvalitén, och för det personliga mötet, samtalet och miljön. Det är överraskande gott, lätt att äta ur handen och prisvärt. Serveringsenheten är oftast ambulerande och temporär. Här växer köerna framför matluckan och gästerna njuter.

Vinnare: Korrito

Korrito

Salt, surt, sött och lite starkt. En rätt som är helt komplett. Härliga konsistenser av krispigt, marinerat och fermenterat.Totalupplevelsen blir helt klart beroendeframkallande.De lyckas med konststycket att servera snabbt, snyggt och läckert på papperstallrikar. Gänget bakom denna smakupplevelse ger dessutom en energiboost som räcker flera dagar. Smart, roligt, gott och sympatiskt.

Finalister

Korrito

Korrito

Korrito lyckas med konststycket att servare snabbt, snyggt och läckert på papperstallrikar. Egengjord magisk kimchi och genomgående höga smaker. Kombinationen av krispig potatis och grönsaker, bulgogi, krämiga såser och kimchi får oss att längta till nästa säsong.

Korrito

Matsas Mat

Smaksäkert team som erövrat inte bara Sverige utan även europamarknaden med sin högrevsburgare. Lokalproducerade råvaror hanteras på ett smaksäkert sätt och balansen i burgaren är fulländad. Helt klart beroendeframkallande.

Korrito

The Good Gringo

Här levereras en totalupplevelse med wow-faktor. Superproffsigt bemötande och perfekta burritos och bowls med fräscht och gott innehåll. Perfekt lunch förpackad på ett snyggt sätt. Med smak och känsla från Kalifornien med ett stänk av Mexico.